Genç Kemalistler Ordusu
Genç Kemalistler Ordusu
Birinci Baskı EYLÜL 2004
İLERİ YAYINLARI
SUNUŞ
Atatürkçü ve ilerici fikir akımları toplumun her kesiminde olduğu gibi askeri kuvvetler içinde de geniş desteğe sahiptir. Türk subayı, Türk Ordusu’nun kuruluşundan itibaren rejimin ve devrimlerin bekçisidir. Bu bakımdan Ordu’da gelişen Batıcı ve Amerikancı fikirler, Türk Ordu geleneğinde hakim anlayış değildir, gelenekten sapmadır. Ordu geleneği ise Atatürkçülüğe bağlılık ve Türk toplumunu da o ilkeler çerçevesinde ileri götürmektir.
Türk Ordusu’nun bu yapısı ve niteliği, Batılı emperyalist güçlerin Türkiye üzerindeki yıkıcı ve bölücü faaliyetlerinin önündeki en büyük engel olmuştur. Bu nedenle, 1950’li yıllardan başlanarak Türk Ordusu’na Batılı ülkeler tarafından bir sızma operasyonu düzenlenmiştir. Bunun kurumsal mekanizması NATO ile kurulmuştur ama NATO bağından daha derin bir bağ da mevcuttur: CIA. NATO ve CIA kanalı ile Türk Ordusu içinde Amerikancı bir kadro kurma çalışmaları yıllar sonra meyvesini vermiş ve 12 Mart ve 12 Eylülle birlikte, ABD hakimiyeti ele geçirmiştir.
ABD’nin sızma operasyonu elbet Ordu içerisinde büyük bir karşı oluşuma da yol açmıştır. Bu oluşum, Atatürkçü ve ilerici düşüncedeki subaylar içinde önce kıpırdanmalara, sonra örgütlenmelere yol açmıştır. 27 Mayıs, böyle bir oluşumun sonucudur. Ancak 27 Mayıs sonrasından 12 Mart’a kadar gelişen süreçte de Atatürkçü subayların çeşitli örgütlenme girişimleri vardır. 22 Şubat ve 21 Mayıs Talat Aydemir hareketleri geniş kesimler tarafından bilinmektedir. Ancak bu tarihin pek su yüzüne çıkmayan bir kısmı da vardır: Genç Kemalistler Ordusu.
Genç Kemalistler Ordusu Davası kitabını yayınlarken, tarihimizin bu az bilinen yanını ortaya çıkartmayla çalıştık. Türk Ordusu içinde bir kısım genç ve Atatürkçü subayı, böyle bir oluşuma götüren nedenleri ve süreci belgeleri ile bu kitapta açıklıyoruz. Genç subay, bugün de çokça tartışılan bir olgu. O dönemin genç subaylarının girişimleri bu bakımdan günümüz için de anlamlıdır. Genç Kemalistler Ordusu Davası’nın bir numaralı sanığı ve hareketin doğal lideri E. Kurmay Yarbay Talat Turhan’ın açıklamaları ve arşivi ile bu dava günümüze taşınıyor.
Talat Turhan, daha o günlerden geleceğin Genel Kurmay Başkanı olarak gösterilen bir isim ve Ordu’nun o dönem en gözde kurmayı. Bu nitelikleri ile MSB özel kalem müdürlüğü de yapmış bir yarbay. Böyle bir subay, Ordu’da Amerikancı bir darbe planlayan dış mihrakların ancak hedefi olabilirdi. Nitekim bu dava ile Talat Turhan, tasfiye edildi.
Talat Turhan’ın tasfiye edilmesi, Ordu’da gelişen Amerikancı kadrolaşmanın işini oldukça kolaylaştırdı. 12 Mart’a gelindiğinde Talat Turhan yedi yıl önce emekli edilmesine karşın, sol darbenin kurmayı olarak yine yargılanacaktır. Bomba Davası’nda onu tasfiye eden Amerikancı kadrolar onu tamamen etkisiz hale getirmek için harekete geçmişlerdir. Ziverbey işkence köşkünde kurulan Kontrgerilla merkezinde işkenceli sorgulardan geçirilir. Ancak dava açıldığında Ordu’dan yedi yıl önce emekli edilen Talat Turhan, Amerikancı darbecilere büyük bir darbe vurur. Türk Ordusu içindeki CIA örgütlenmesi, Kontrgerilla, Türkiye’deki terör ve destekçileri ile amaçları Talat Turhan tarafından kamuoyuna açıklanılır. Türkiye kontrgerilla ile bu sayede tanışır. Sonuçta darbeciler büyük bir darbe yemiştir: Çünkü Amerikancı oluşum açığa çıkarılmıştır.
Bugün Türkiye’de 12 Mart ve 12 Eylül darbelerini yapan Amerikancı, faşist işkenceci generaller unutulup gitmiştir. Ama genç subay hâlâ dimdik ayaktadır. Genç subay, rejimin ve Cumhuriyet’in bekçisi ve teminatıdır. Talat Turhan, bugün 80 yaşma girerken o kuşağın ve o ideallerin direnen bir portresi olarak karşımızdadır.
İleri Yayınları
İÇİNDEKİLER
Sunuş…………………………………………………………………………………… 7
Genç Kemalistler Marşı……………………………………………..………….. 9
Genç Kemalistler Ordusu Olayı Hakkında…………………………….. 11
Genç Kemalistler Ordusu Bildirisi………………………………………… 67
Basında Genç Kemalistler Ordusu
Kupürler……………………………………………………….. 81
Başlıklar………………………………………………………. 125
Milli Savunma Bakanlığı’nın Açıklaması……………………….. 131
Basına Göre Beyannamelerin Mahiyeti……………………………………. 133
Beyanatlar (Kronolojik sıraya göre)……..……………………….……….. 135
Basındaki Diğer Açıklamalar ve Görüşme……………………… 151
“Milli Devrim Ordusu” (MDO)…………………………………………………… 157
Başmakaleler, Makaleler, Yorumlar, Fıkralar………………….. 161
Mektuplar…………………………………………………………………..………… 187
Genelkurmay Askeri Mahkemesi Gerekçeli Karar……….……….. 225
Tevkifimle İlgili Olaylara Ait Notlar……………………………..………. 281
Genelkurmay Mahkemesi’ne İlk İfadeler…………………….………… 291
Bilirkişi Raporu……………………………………………………………………… 301
Sıkıyönetim Mahkemesi
Sıkıyönetim Mahkemesi İddianame……………………………………… 309
Sıkıyönetim Mahkemesi Gerekçeli hüküm………………….. 317
Askeri Yargıtay Kararı………………………………………………………… 323
Konu ve Kavram Dizini………………………………………………………. 327
İsim Dizini…………………………………………………