2
Taziye yazıları

TALAT TURHAN “Atatürk’ün Yarbayı”

TALAT TURHAN “Atatürk’ün Yarbayı”

ÖNER YAĞCI

Talat Turhan’ı bilmem tanıtmaya gerek var mı? Eğer tanımayan varsa, kitabını almalı, tanımalıdır. Çünkü tanınması gereken kişileri tanımadan, bilinmesi gereken olayları bilmeden ülkemizin nereden gelip nereye gittiğini anlamak olanaksızdır… Türkiye’nin düzenini kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek isteyen iç ve dış güçler ittifakının kimi davaları kullanarak bugüne nasıl ulaştıklarını anlamak bakımından bu kitap aydınlatıcı bir belgedir. (İlhan Selçuk, Atatürk’ün Yarbayı, s. 68)

1924’te doğan, babasının yargıçlık görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini çeşitli ilçelerde tamamladıktan sonra Kuleli Askeri Lisesi’ni, Kara Harp Okulu’nu, Topçu Okulu’nu, Kara Harp Akademisi’ni, Yüksek Komuta Akademisi’ni bitiren Talat Turhan, yurdun çeşitli yerlerindeki kıta ve karargâhlarda subaylık yaptı. 27 Mayıs 1960’tan sonra Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi sırasında ülkemizin ABD emperyalizminin güdümüne sokulduğunu ve düzenin kokuştuğunu algıladı. Dönemin silahlı kuvvetler içindeki dalgalanmalarında yer aldı. O dönemden beri de ülkemizin dünü ve geleceğiyle ilgili duyarlı, bilinçli, sorumlu bir yurttaş olarak yaşadı.

Egemen güçler onu 22 Şubat 1962 olaylarına katıldığı bahanesiyle Afyon’a sürgüne gönderdi. Genç Kemalistler Ordusu davasında yargılanırken ve Kurmay Yarbay rütbesindeyken gerekçe gösterilmeksizin emekli edildi. Bu dava sırasında Mamak Askeri Cezaevinde 5 ay tutuklu kaldı ve idam istemiyle yargılandı. 12 Mart döneminde Ziverbey Köşkünde işkence gördü ve “Bomba Davası” nedeniyle iki yıl Selimiye Askeri Cezaevinde tutuklu kaldı. 1973’te işkenceciler hakkında TBMM araştırması isteyerek işkence konusunu gündeme getirdi. 1990’da İtalya’da patlak veren GLADIO gizli örgütü ve 1997 Susurluk olayı onun öne sürdüğüm savları doğrulamasına karşın konuyla ilgili tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Emekliye ayrıldığından beri çeşitli gazete ve dergilerde politik, stratejik, istihbarat ve güvenlik örgütleri, insan hakları, olağanüstü yargı, kontrgerilla, terörizm, emperyalizmin örgütleri konularında araştırmalar, incelemeler yayımladı. Çalışmaları 1986’dan başlayarak ardı ardına kitaplaştı.

Her biri yeni yeni basımlar yapan ve ilki Bomba Davası: Savunma-1 olan kitaplarıyla yaşamımızı aydınlatan Talat Turhan, yılların birikimi olan ürünlerini ardı ardına sundu. Bu kitaplarında ülkemizi kıskaçları altına alan emperyalizmin gizli yapılanmalarını ve emperyalizmle işbirliği yapanların izledikleri politikaları ayrıntılarıyla gün yüzüne çıkaran Talat Turhan, “Türk İstiklal Harbi’nde Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi” alt başlığıyla sunduğu 30 Ağustos adlı kitabında Büyük Taarruz’la ilgili düşüncelerini, belgelerle, krokilerle aktarıyor ve Cumhuriyet’in kurulması öncesindeki bu savaşın tarihimizdeki önemini bir kez daha anımsatıyor. Şevket Süreyya Aydemir’in Kadro dergisinin 8 Ağustos 1932 tarihli sayısında yayımlanan yazısı önsöz olarak kitaba alınmış. Aydemir bu yazısında, “Gün geçtikçe, nesiller değiştikçe nazarların ihatası artacak ve o zaman 30 Ağustos 1922 tarihinin, hatta yalnız milli tarihimiz için değil, istiklalleri takyit olunmuş bütün milletlere verdiği maddi misal ile bütün cihan tarihinin seyri üstündeki âlemşümul mana ve tesiri hakkında pek çok söylenecek ve pek çok yazılacaktır,” diyor. Turhan’ın 30 Ağustos’la ilgili 15 Mart 1963’te verdiği konferans metni, Atatürk’ün nasıl bir askeri deha olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Talat Turhan, Genç Kemalistler Ordusu adlı kitabında, kendisinin de merkezinde yer aldığı, 27 Mayıs 1960 sonrasının bilinmezlerinden “Genç Kemalistler Ordusu” olayını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor. Emperyalist egemenliğe karşı ordu içindeki genç subayların tepkisinin ve duyarlılığının bir göstergesi olarak yaşanan bu gerçeklik, aynı zamanda emperyalizmin orduyu Kemalist çizgisinden uzaklaştırma plan ve projelerinin nasıl hayata geçirildiğini de gösteriyor.

Talat Turhan’ın Türkçede ilk kez tam metin gördüğümüz ABD Kongresi 11 Eylül Komisyonu Raporu’na da yer verilen Baskın: 11 Eylül adlı kitabında Amerikan derin devletinin izlerinin sürülmesine devam ediliyor. 11 Eylül’ün bir milat olduğu kabul edilerek dünyanın dikkati küresel egemenlik peşindeki ABD emperyalizmine çekiliyor.

Küresel Çete adlı çalışmada uluslararası çetelerin kısa bir çetelesiyle başlanarak CFR (Dış İlişkiler Komisyonu), Kurukafa ve Kemikler Örgütü’nden (Skulls&Bones) küresel çetenin hizmetindeki tarikatlara, Zapsu’dan Fethullah’a, Soros Vakfı-TESEV bağlantısına, Mont Pelerin’den Bohemian Club’e, Davos’tan Bilderberg’e, Trilateral (Üçlü) Komisyon’dan fotoğraflarıyla küresel çetenin liderlerine emperyalizmin örgütlerini anlatıyor. 11 Eylül, ABD derin devleti ve Türkiye ilişkileri, özel savaş, işkence ve küresel çete olayı belgeleriyle gözler önüne seriliyor.

Talat Turhan, Mehmet Eymen’le birlikte yazdığı Mont Pelerin Cemiyeti: Küresel Sermayenin Beyni yapıtında, emperyalizmin bu gizli-güçlü örgütünü kuruluşundan başlayarak yöneticilerine Türkiye ve Türklerle ilişkilerine kadar derinlemesine ortaya koyuyor; dünyayı yöneten emperyalist örgütlenmelerin birinin daha gizlerine ulaştırıyor.

Derin Devlet adlı kitapta Mafyanın globalleşmesi-globalleşmenin mafyalaşmasını, görünmeyen hükümet CIA’yı, ABD-PENTAGON-NATO-GLADIO ilişkileriyle derin devlet olayının tarihçesini ve dünyadaki ve ülkemizdeki gerçekliğinin gün ışığına çıktığını görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde etkinlik gösteren bu yapılanmanın ülkeleri nasıl bir bir düşürüp ele geçirdiği ve bu gerçekliğin ülkemiz yakın tarihindeki yapılanmasını belgeleriyle öğreniyoruz.

Talat Turhan, Faik Kurtulan’la birlikte yazdığı Bohemian Club: Küresel Sermayenin Tapınağı adlı yapıtında küresel Siyonist derin dünya yönetiminin üçlü sacayağını; CFR’yi (Dış İlişkiler Komisyonu); Bilderberg’i ve Trilateral’i (Üçlü) Komisyon) bütün gizleriyle birlikte gündeme getiriyor. Dünyayı yöneten bu gizli güçlerin nasıl örgütlendiklerini ve neler yaptıklarını anlatıyor. Böylelikle emperyalizmin küresel egemenliğinin soyut bir söylem olmaktan çıkıp nasıl bir gerçeklik olduğunu göstermiş oluyor.

Küreselleşmenin Şifresi adlı kitabında küreselleşmenin şifresini çözen Talat Turhan, ABD’nin küresel hegemonyasının tarihsel köklerine iniyor. 1090 yılında kurulan Sion Birliği’nden başlayarak uluslararası masonik örgütlenmelerle günümüz emperyalist örgütlenmeler arasındaki bağları araştırıp ortaya koyuyor ve Amerikan emperyalizminin küresel egemenliğinin gerçekleşmesi için yapılan komplolara dikkat çekiyor. Uluslararası sermayenin Amerikan emperyalizmi ile ilişkilerini vurgulayarak Yeni Dünya Düzeni’nin bir “R&R Düzeni” (“Rothschild ve Rockefeller Düzeni” olduğunu kanıtlıyor. Daha önce incelediği Bilderberg, Trilateral Komisyon, Illuminati, CFR gibi gizli örgütlerin üzerlerindeki sis perdesini kaldıran Turhan, dayandığı tarihsel kökten başlayarak emperyalist egemenliğin bugün geldiği noktayı hiçbir kuşkuya yer vermeyecek bir gerçeklikle aydınlatıyor.

Tüm bu kitaplarıyla dünyayı ve Türkiye’yi aydınlatan Turhan’ı yaşamı ve yapıtlarıyla değerlendiren bir çalışmayı Muzaffer Ayhan Kara sundu: Atatürk’ün Yarbayı. “Talat Turhan İçin Ne Dediler?” alt başlığıyla hazırlanan yapıtta İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Oktay Akbal, Mehmed Kemal, Hikmet Çetinkaya, Nimet Arzık ve daha birçok aydının onu ve yapıtlarını değerlendiren yazısı, Turhan’ı daha yakından tanımak isteyenlere fırsat veriyor.

Talat Turhan’la aydınlanan dünya ve Türkiye, emperyalizmden daha kolay kurtulacak düşüncesiyle, 26 Temmuz 2017 günü aramızdan ayrılan “Atatürk’ün Yarbayı”na sonsuzlukta ışıklar diliyorum.

TALAT TURHAN KİTAPLARI: Bomba Davası: Savunma-1-2 (1986), Doruk Operasyonu (1989), Özel Savaş: Terör ve Kontrgerilla (1993), Kontrgerilla Cumhuriyeti (1993), Çeteleşme: Kontrgerilla-Gladio-Susurluk (1999), Ziverbey’den Susurluk’a Bir MİT’çinin Portresi: Mehmet Eymür (Orhan Gökdemir’le, 2000), Emperyalizmin Bataklığında İstihbarat Örgütleri-Doruk Operasyonu (2004), 27 Mayıs 1960’tan 28 Şubat 1997’ye:  Devrimci Bir Kurmay Subayın Etkinlikleri-1 (2001), Devrimci Bir Kurmay Subayın Etkinlikleri-2 (2004), 30 Ağustos: Türk İstiklal Harbi’nde Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi (2004), Genç Kemalistler Ordusu Davası (2004), Baskın: 11 Eylül (2004), Küresel Çete (2005), Mont Pelerin Cemiyeti: Küresel Sermayenin Beyni (Mehmet Eymen’le, 2005), Derin Devlet (2005), Bohemian Club: Küresel Sermayenin Tapınağı (Faik Kurtulan’la, 2006), Küreselleşmenin Şifresi (2007), 12 Mart Cezaevinden Mektuplar  (2008),  Kontr-Gerilla Düzeni (Seçme Yazılar, 2009), Faşizme Karşı Dilekçeler (2009), Küresel İhanetin İçyüzü ve Arap Baharı (2012), Derin Devletin Peşinde (2013).  Hakkındaki kitap: Atatürk’ün Yarbayı (Hazırlayan Muzaffer Ayhan Kara, 2004).

Etiketler
BENZER YAZILAR
Talat Turhan
Türkiye

1924 Yılında Elazığ’da doğdu. O tarihte babası Elazığ Müdde-i Umumisi (Savcı) idi. Baba tarafı Rize ilinin Çayeli ilçesinin tanınmış ailelilerinden (Şerifoğulları)’na mensuptur. Anne tarafı Elazığ Harput’un tanınmış ailelerinden (Efendigiller) ‘dendir.....

anlaşmalı boşanma

anlaşmalı boşanma