Talat Turhan’a Ardından Ekonomipolitik Bakış
Aydınlık Gazetesi, 31.7.2017
Melih Baş’ın yazısı
Talat Turhan’a ardından ekonomipolitik bakış
26 Temmuz’da yitirdik Talat Turhan Ağabey’i. Bir cumhuriyet savcısının çocuğu olarak Elazığ’da 1924 yılında dünyaya gelir. Önce Kuleli’den (1942), sonra da Kara Harp Okulu’ndan 1944’te mezun olarak subay olur. Hiçbir zaman sıradan bir subay olmayıp daima ülkesinin aydınlık geleceği için, aynı Mustafa Kemal Atatürk gibi duyarlılığını hem düşünsel hem pratik içinde bulunarak gösterdi. Bu yüzden egemen sistemin sevmediği bir subay olarak boyalı kuş konumuna düştü. 1964 yılında kurmay yarbay rütbesinde emekli olmaya zorlandı. Hatta son yıllarında subay kimliği ile yararlandığı kimi haklarına bile el kondu, kimi TSK yöneticilerince! Akıl alacak gibi değildi!
Bizim içinse öyle değerliydi ki… O’nu sonsuzluğa, Kara Harp Okulu 1976’lı devre arkadaşım Dr. Orhan Dörttepe ve yine Harbiyeli ağabeyimiz Av. Nazım Tural üçlüsü olarak başlattığımız ve kitlenin de eşlik ettiği Harbiye Marşı ile uğurladık. Eminim bizi işitmiştir. İsteyen okurlar bu sahneyi dipnotta (1) verilen bağlantı adresinden izleyebilirler.
Yaşamında tek kişilik bir ordu gibi çalıştı düşünce üretirken. Bizzat sorgularından geçtiği kontrgerillanın ipliğinin pazara çıkarılması konusunda çok önemli çalışmalar yaptı ve yazdığı kitaplarla bu bilgileri ortaya koydu. Bu çalışmaların kimileri kurumsal bakış, kimileri birey bazında oldu. Sayısı 33’ü bulan kitaplarından kimileri Amerikan Kongre Kütüphanesi koleksiyonlarına da alındı. Bu arada hemen belirtelim, ülkemizin değme akademisyenlerine taş çıkartacak denli titiz çalışırdı. Çok zengin bir arşivi mevcuttu. Çalışmalarını yayınlamakta hep güçlükler yaşadı, onun çizgisine uygunluğu tartışmalı kimi yayıncıların desteğini almak zorunda kaldı, kendisine sahip çıkması gereken kimi yayıncılar yan çizdiği için!
Talat Turhan’ın çalışmalarının iktisatçılar ya da siyasete ekonomiyle iç içe ekonomi-politik bakan aydınlar için hatırı sayılır ölçüde önemi vardır. Bu bağlamda kendisinin tüm çalışmalarına bakılabilir elbet ama kimi hususlara özellikle değinelim.
O’nun kimi çalışmalarında Kontr-Gerilla Düzeni ele alınmaktadır. Bu çalışmalarda ekonomik ortamdaki unsurlar ve düzenekler ile kontrgerilla düzeni arasındaki ilişkiler ekonomik düzeni anlamak için oldukça değer taşımaktadır. Halit Narin’in güvenlik görevlisi olan Hiram Abas’ın MİT’e girip yükselişinden tutun da yeri hiç değişmeyen sendika temsilcilerine dek!
Talat Turhan’ın kimi çalışmalarında emperyalist (küresel sermaye) düzenin işleyişi somut aktörleriyle ele alınmaktadır. Bu kapsamda CFR-Trilateral-Bilderberg örgütlerinin yapıları, işleyişleri, Türkiye’den bu örgütlerde yer alan ekonomik ve siyasal yaşamdan kişiler ve kurumlar vs. incelenmektedir.
Titiz araştırmasıyla kurulu düzenin perde arkasını ya da eşdeyişle buzdağının altının haritasını ortaya koymakta oldukça ustalaşmıştı. 1 doların arka yüzündeki piramitteki giz gibi şeyler onun için oyuncak gibi olmuştu. Küresel sermayenin beyni alt başlığını taşıyan Mont Pelerin Cemiyeti adlı kitabı olsun, küresel sermayenin tapınağı alt başlığını taşıyan Bohemian Club adlı kitabı olsun konularında uluslararası çapta değer taşıyor iktisadî çalışmalar yapacaklar için!
SONSÖZ
CFR’nin yönetiminde çalışan Milton Friedman’ın liderliğini yaptığı monetarist iktisat akımı ilk önce Şili’de Pinochet dikatatörlüğünde denendi. Daha sonra ABD’de Reagan, İngiltere’de M. Thatcher , Türkiye’de Turgut Özal (24 Ocak-12 Eylül) dönemlerinde uygulandı. ABD destekli Pinochet’li ve Evren’li faşizan dönemler yaşandı. Bunları anlamadan ekonomik analiz yapmak olanaksızdır.
Sizi yakından tanımak ne büyük zenginlikti benim için değerli Talat Ağabeyciğim. Yeryüzüne saçtığınız ışıklar asla sönmeyecek saygın ve sevgideğer ustamız.
(1): http://talatturhan.com.tr/ataturkun-yarbayi-harbililerce-harbiye-marsi-ile-ugurlandi/